De ce avem cu toții nevoi diferite?
Nevoile noastre de suplimente depind de regimul alimentar, stilul de viață, genetica, compoziția corporală și mulți alți factori individuali. Există o șansă destul de mare ca suplimentele să funcționeze pentru tine. Milioane de oameni obțin rezultate reale și beneficii tangibile de la suplimentele nutritive.
Dar, din nou, poate că nu. Doar pentru că un anumit supliment a funcționat pentru alții, nu există nicio garanție că va funcționa și pentru tine. Cu toții suntem diferiți. Nu există o "pastila magică" care să funcționeze pentru toată lumea.

Există câteva linii directoare cu privire la modul în care să îți susții dieta low carb cu suplimente. Dar, din nou, acestea pot varia în funcție de faptul dacă dieta ta low carb este ketogenică, de cât de multe alimente proaspete primești, de cât de multă mișcare faci etc.
Dacă începi pentru prima dată o dietă low carb e bine să iei în calcul anumite aspecte. Trecerea la o astfel de dietă este o schimbare majoră pentru corpul tău, în special în cazul dietelor ketogenice precum Keto sau Atkins Induction.
Majoritatea planurilor de dietă low carb recomandă administrarea de multivitamine în timpul acestei tranziții inițiale. Dr. Atkins a stipulat suplimentele ca fiind o cerință pentru Inducția Atkins. Multivitaminele te protejează împotriva deficiențelor nutriționale și ajută organismul să treacă peste stresul perioadei de tranziție.

Dacă te simți obosit tot timpul
Oboseala este un simptom comun la începutul unei diete low carb. Nivelul de energie scade adesea în timp ce organismul tău se adaptează la noul stil de viață. Dar oboseala poate apărea în orice etapă a dietei, chiar și după ce te-ai adaptat complet.
Anumite suplimente au un efect terapeutic dovedit asupra oboselii, ajutând la reducerea acesteia și la susținerea metabolismului care produce energie. Dacă energia ta este constant scăzută, încercă următoarele suplimente:
- Vitaminele B și vitamina C foarte puternice (sau o multivitamină care să le includă pe amândouă)
- Magneziu
- Potasiu
- Co-Enzima Q10

Dacă ai pofte de zahăr puternice
Ca și în cazul oboselii, poftele de zahăr sunt de obicei cele mai puternice la începutul dietei low carb.
Dependența de zahăr este la fel de puternică precum dependența de droguri, așa că perioada de tranziție va fi cu siguranță o luptă. Odată ce organismul tău se obișnuiește cu metabolismul bazat pe grăsimi, pofta de zahăr dispare de obicei.
Dacă pofta de zahăr persistă, încercă următoarele suplimente:
- picolinatul de crom (este un supliment alimentar care conține crom, un mineral esențial pentru organism. Cromul este necesar pentru funcționarea normală a insulinei, hormonului care reglează nivelul de glucoză din sânge)
- extract de ceai verde (acesta conține o substanță numită EGCG, care poate ajuta la controlul apetitului și poate stimula arderile calorice)
- fibrele (acestea pot crește senzația de sațietate și pot reduce pofta de mâncare, inclusiv pofta de zahăr)
- proteinele (acestea pot ajuta la menținerea masei musculare și la susținerea pierderii în greutate, pot reduce pofta de mâncare și pofta de zahăr)

Dacă alimentația ta nu este atât de variată pe cât ar trebui să fie
Alimentele cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi legumele, carnea roșie și uleiurile vegetale sănătoase, au o mulțime de vitamine și minerale.
În lumea ideală, ne-am prepara toate mesele noastre cu ingrediente proaspete și variate, obținând toate substanțele nutritive necesare din alimente. Din păcate, nu este întotdeauna posibil. Viețile noastre ocupate și alte angajamente ne stau în cale. Nu ai întotdeauna timpul sau energia necesară pentru a găti de la zero sau pentru a urmări cu minuțiozitate cantitățile de vitamine pe care le consumi.
Dacă știi că dieta ta nu este atât de sănătoasă sau de variată pe cât ar trebui să fie, ia în considerare suplimentarea cu multivitamine pe o anumită perioadă până reușești să îți reechilibrezi alimentația. Totuși, este important să ne amintim că suplimentele alimentare nu sunt o soluție magică și nu trebuie să înlocuiască o dietă echilibrată bazată pe alimente proaspete.
Includerea uleiuri omega în dieta ta
Uleiurile omega conțin acizi grași esențiali (AGE), care sunt importanți pentru sănătatea inimii și pentru un nivel normal al colesterolului. Dacă organismul nostru nu generează AGE, atunci trebuie suplimentat.
Cele mai bune surse alimentare de uleiuri omega sunt:
- peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele
- nucile
- semințe, în special semințe de in și semințe de chia
- uleiuri pe bază de semințe (versiuni de înaltă calitate presate la rece, mai degrabă decât produse ieftine și foarte rafinate)

Se absoarbe direct în ficat și este o sursă rapidă de energie, care facilitează intrarea ăn cetoză.
Lipsa uleiurilor omega nu se manifestă cu niciun simptom evident. Așadar, trebuie doar să îți evaluezi dieta pentru a vedea dacă incluzi aceste alimente în mod regulat.
Dacă nu, atunci un supliment de uleiuri omega este o idee bună pentru a-ți proteja sănătatea inimii pe termen lung.
Dacă te confrunți cu constipația
Lipsa fibrelor din dieta ta duce la o consecință imediată și evidentă.
Cei mai mulți oameni nu consumă suficiente fibre chiar și cu diete standard. Devine mai greu în cazul alimentației low carb, deoarece elimini unele alimente comune bogate în fibre, cum ar fi cerealele.
Dacă suferi de constipație în mod regulat, suplimentarea cu fibre este o soluție simplă. Poți obține fibre suplimentare sub formă de capsule sau sub formă de pudră pe care să le adăugi în alimente și în smoothie-uri.
- Capsule din coji de psyllium
- Pudră din coji de psyllium
- Fibre de ovăz

Încercarea altor tipuri de suplimente
Vitaminele, mineralele, uleiurile omega, aminoacizii, suplimentele de fibre și anumite extracte de plante, cum ar fi ceaiul verde, se găsesc pe piață de zeci de ani. Acestea au un istoric îndelungat, beneficii dovedite științific și, în general, funcționează așa cum au fost descrise.
Dar există, de asemenea, sute de produse noi care promit beneficii magice, de multe ori cu puține sau deloc dovezi care să susțină promisiunile.
Este cu siguranță înțelept să fii sceptic. Verifică cu atenție toate afirmațiile și caută recenzii autentice ale produselor de la alți clienți.
Pentru a te asigura că organismul tău funcționează bine cu o dietă low carb, ia în considerare sursele fiecăruia dintre acești micronutrienți. Apoi, încercă să incluzi aceste alimente în mesele și gustările tale pe parcursul zilei, astfel încât să obții aportul zilnic recomandat din fiecare nutrient esențial.
Vezi și:
5 Sfaturi despre cum să călătorești în timp ce urmezi o dietă low carb
10 alimente de care nu știai că sunt low carb
7 Alimente care trebuie limitate sau evitate într-o dietă low carb