Majoritatea persoanelor înțeleg că dieta și exercițiile fizice sunt doi dintre pilonii menținerii unei sănătăți corespunzătoare. În trecut o mare parte din atenție se concentra pe reducerea la minimum a grăsimilor din dietă.
Chiar dacă este încă important să ne ferim de anumite tipuri de grăsimi, cum ar fi grăsimile saturate și grăsimile trans, la fel de important este să limităm consumul de carbohidrați și să îi înlocuim cu alimente integrale, neprocesate și în starea lor cât mai naturală.
Care sunt beneficiile unei diete low carb?
1. Pierderea în greutate
Unul din motivele pentru care o dietă low carb duce la pierderea în greutate este că proteinele și grăsimile sunt mai sățioase în comparație cu carbohidrații (ceea ce aduce în alimentație senzația de sațietate sunt proteinele). Un aport mai mare de proteine și grăsimi ajută, de asemenea, la menținerea stabilă a nivelului de glucoză din sânge (zahăr) pe tot parcursul zilei. Această creștere a sațietății și reducerea fluctuațiilor de glicemie reduce foamea generală și, prin urmare, scade consumul total de alimente pe parcursul zilei.De asemenea, s-a demonstrat că un nivel scăzut de carbohidrați ajută la pierderea în greutate prin scăderea secreției de insulină. Insulina este hormonul responsabil pentru încurajarea celulelor adipoase și musculare să absoarbă glucoza din sânge, dar insulina favorizează, de asemenea, stocarea grăsimilor în organism.
Atunci când avem o dietă bogată în carbohidrați, organismul trebuie să elibereze mai multă insulină pentru a scoate glucoza din sânge și a introduce-o în celule.
Așadar, dacă privim acest proces simplu:
1) mâncăm mai mulți carbohidrați,
2) aceștia eliberează mai multă glucoză în sânge,
3) avem nevoie de mai multă insulină pentru a duce glucoza în celule,
4) acest răspuns crescut al insulinei duce la creșterea stocării grăsimilor și la creșterea în greutate.
2. Prevenirea diabetului de tip 2 precum și gestionarea diabetului de tip 1 și de tip 2
Diabetul și rezistența la insulină se numără printre cele mai mari provocări de sănătate în zilele noastre. Dietele bogate în zaharuri, carbohidrați și alimente procesate - precum și lipsa de activitate fizică combinată cu stresul psihologic - sunt unii dintre factorii care stau la baza diabetului de tip 2.Menținerea unui nivel stabil al glicemiei este importantă pentru a preveni complicațiile asociate diabetului (atât al celui de tip 2 cât și al diabetului de tip 1) deoarece carbohidrații au cel mai mare impact asupra nivelului de glucoză din sânge. Reducerea consumului de alimente care conțin carbohidrați va reduce în primul rând cantitatea de glucoză care intră în fluxul sanguin.
Așa a început și povestea Low Carb Food. Unul dintre juniorii familiei a fost diagnosticat cu diabet de tip 1. Iar procesul de alimentație a fost cel mai important factor în a ține această boală sub control.
3. Reducerea riscului de boli de inimă
O teorie cu privire la motivul pentru care dietele low carb reduc riscul de boli cardiovasculare este că acestea ajută la protejarea mucoasei vaselor de sânge. În interiorul vaselor noastre de sânge există un strat alunecos și vâscos care arată ca un miliard de fire de păr minuscule la un microscop puternic, numit Glycocalyx.Funcția acestui strat este, în principal, de a proteja vasul de sânge subiacent de deteriorare și de a preveni coagularea sângelui. Cercetările publicate de Asociația Americană de Diabet, sugerează că un nivel ridicat de zahăr în sânge (ca urmare a consumului ridicat de carbohidrați) reduce semnificativ acest strat protector, ceea ce duce la deteriorarea mucoasei vaselor de sânge.
Există multe motive convingătoare pentru a adopta o dietă low carb.
Toate teoriile principale privind dezvoltarea diabetului de tip 2 includ consumul excesiv de carbohidrați.
Cea mai bună dietă pentru pierderea în greutate este cea pe care o poți respecta pe termen lung, așa că o dietă low carb este o opțiune bună pentru multe persoane, mai degrabă decât o dietă keto.
Dovezile sugerează că dietele low carb sunt cele mai eficiente pentru pierderea în greutate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Cercetările arată că creșterea naturală a proteinelor și grăsimilor dintr-o dietă săracă în carbohidrați nu crește riscul de boli de inimă, ci chiar îl reduce.
Mâncatul low carb nu înseamnă că trebuie să sacrifici mâncarea pe care o iubești, ci doar să înlocuiești carbohidrații nesănătoși cu alimentele Low Carb Food.
Pe Low Carb Food avem și o gamă variată de produse pentru persoanele vegetariene, dar și cu intoleranță la gluten.